De dienst voor psychosociale begeleiding van je hogeschool of universiteit maakt deel uit van Psy-net en fungeert als je eerste aanspreekpunt.
Je kan er terecht voor kleine en grote vragen rond mentaal welzijn of psychische problemen. Ook als je je zorgen maakt over een vriend of wil weten hoe je kan helpen, kan je bij hen terecht.
Psy-net is een samenwerkingsverband tussen de studentenbegeleiders en -psychologen en externe therapeuten en hulpverleners in Antwerpen. Met behulp van het ondersteuningsnetwerk Psy-net kan je snel en deskundig worden geholpen, zowel binnen de onderwijsinstellingen als extern.
Individuele begeleiding
Bij de studentenbegeleiders kan je terecht voor psychosociale gesprekken. Samen gaan we aan de slag om je te helpen omgaan met de zorgen of hindernissen die je in je dagelijkse leven ervaart. Voor veel studenten is deze vorm van ondersteuning voldoende om hen verder te helpen.
Soms heb je een zeer specifieke hulpvraag en zal je studentenbegeleider/ studentenpsycholoog inschatten dat een verwijzing naar een hulpverlener buiten de instelling efficiënter is voor jou. Zij kunnen beroep doen op een groep van privé therapeuten, die in een specifieke problematiek gespecialiseerd zijn. Hiernaast werken zij ook samen met andere externe hulpverleners en kunnen ze je gericht doorverwijzen naar de juiste hulpverlening
Groepssessies en trainingen
Naast individuele begeleiding, organiseren we ook groepssessies, trainingen en activiteiten rond mentaal welzijn. Het gaat om thema’s waar studenten wel eens mee kunnen worstelen in hun studieloopbaan. Je leert er hoe je omgaat met faalangst, minder piekert, beter slaapt, uitstelgedrag aanpakt of fitter wordt in je hoofd. Je kan gratis deelnemen aan deze sessies. Neem dus zeker een kijkje op het intranet/ studentenportaal van je onderwijsinstelling.
Wat mag je verwachten van je studentenbegeleider/ studentenpsycholoog?
- Je studentenbegeleider is gespecialiseerd inzake studieprocessen en de wisselwerking hiervan met psychische problemen;
- Je studentenbegeleider heeft beroepsgeheim;
- Je studentenbegeleider tracht een eerste afspraak met jou in te plannen binnen de twee of drie weken tijd.
Wat mag je verwachten wanneer je wordt doorverwezen?
- Je studentenbegeleider helpt je met de zoektocht naar een juiste externe hulpverlener;
- Je hogeschool of universiteit zal, indien ingeschat wordt dat dit nodig is, een financiële ondersteuning voorzien om bij een privé therapeut op te starten.
Contact
Je neemt contact op met de studentenvoorziening of informatiepunt van je onderwijsinstelling om een gesprek aan te vragen met een studentenbegeleider/ studentenpsycholoog.
De contactgegevens van de dienst voor psychologische begeleiding vind je hieronder en ook op de informatiekanalen van je instelling.